Ispoisten kartano.
Ispoisten historiaa
Ispoisten kartano komeilee vielä paikoillaan, mutta sen mailla on aikanaan sijainnut myös hyppyrimäki ja naulatehdas. Kartanon historiaa tunnetaan 1500-luvulta saakka. Kartano oli aikanaan rannikkoseudun arvokkain talo ja yksi Suomen moderneimmista maatiloista. Kartanonomistajat ovat olleet värikästä väkeä, joukkoon on mahtunut sekä äveriäitä aatelisia että erakoita.
1800-luvun alussa Ispoisten kartano oli ehkä Suomen makein kartano. Makeus johtuu hunajasta. Vuosina 1783-1819 Ispoisten kartano oli kamarineuvos Arndt Winterin omistuksessa. Hän pelasti Suomen sodan jäjiltä lähes tuhoutuneen mehiläisyhdyskunnan ja loi pohjaa suomalaiselle mehiläishoidolle. Winter jalosti yhdestä pesästä seitsemäntoista pesää. Mehiläisenhoito oli aika harvinaista tuohon aikaan
Pölyttäjät ja monimuotoinen luonto ovat edelleen merkittävä osa Ispoisten ympäristöä. Katariinanlaakso tunnetaan nykyään 17 hehtaarin laajuisena luonnonsuojelualueena, joka muodostuu jalopuita kasvavista lehtosaarekkeista. Lehtojen lisäksi alueella kallionalusmetsää, männiköitä ja ketoja. Suojelualueen eteläosa on rantaniittyä. Katariinanlaakson kasvillisuuden erityispiirteitä ovat muun muassa runsaina esiintyvät tammet ja metsälehmukset, suuri määrä lehtokasveja sekä rinneketojen harvinaiset ketolajit.
Alueelta on myös löydetty harvinaisia sienilajeja sekä sammalia. Vanhassa jalopuumetsässä elää monimuotoinen lahopuusta riippuvainen kovakuoriaislajisto. Linnusto on Ruissaloon verrattava. Katariinanlaakso on ollut luonnonsuojelualueena vuodesta 1983 lähtien, lukuun ottamatta presidentinvierailuistaan tunnetun Villa Solinin huvilan aluetta.
Alue on edelleen suosittu ulkoilukohde, mutta harvempi turkulainen muistaa, että 1960-luvulla alueella sijaitsi Turun Hiihtäjien ylläpitämä hyppyrimäki. Hyppyrimäen kisoihin osallistuttiin jopa Japanista saakka. Siitä voitiin hypätä noin 35-metrisiä liitoja.
Ispoisten uimarannalla suoritettiin uimakandidaatin ja uimamaisterin tutkinnot. Hyppyosuudet suoritettiin Uittamon uimarannassa. Ispoisten hiekkaranta on edelleen yksi alueen ylpeyksistä. Sinne rakennetut lasten leikkivälineet ja Turun Avantouimarien rakennuttama sauna lisäävät entisestään alueen suosiota. Aurinkoisina kesäpäivinä ranta on täynnä auringonottajia ja uimareita. Erityisesti ranta on lapsiperheille mieluinen. Aikaisemmin on jo mainittu Uittamon ranta, jossa myös sijaitsi komea Uittamon uimahuone. sen toinen maailmansota tuhosi, mutta 1930-luvulla Turun kaupunki rakennutti uuden, komean uimahuoneen. Siinä oli hyppytornit ja 25 ja 50 metrin uimaradat. Leveille laitureille mahtui 400 henkeä ja katsomoon 450 henkeä. Rannalla oli myös maailmanpyörä. Vuonna 1970 uimahuone purettiin, eikä uutta enää rakennettu tilalle.
Alueella on sijainut myös teollisuuslaitos, Uittamon naulatehdas, jossa 1950-luvulla työskenteli 56 henkilöä. Naulatehtaassa valmistettiin mm. kenkä-, huopa- ja verhoilunauloja sekä Channels suutarinnauloja. Lisäksi tehdas tuotti ainakin piikkilankaa ja säkkien siteitä. 1980-luvulla tehtaan paikalle rakennettiin rivitaloja. Naulatehtaasta on jäljellä enää maamerkkinä rannan tuntumassa betoninen kaivonkansi.
Yksi kiinnostavista Ispoisten alueen kohteista on pyöreä talo Linnunpääntiellä. Kulttuurihistorialliseksi luokiteltu talo on rakennettu jo ennen toista maailmansotaa ja se oli Ispoisten omakotialueen ensimmäisiä taloja.